Aktuellt: Intervju i Sveriges Radio

Här återfinns ett axplock av artiklar och blogginlägg av och med Lovisa Mellgren på ProDigma som  beskriver arbetet och fördelarna med att använda Yoga som verktyg i ledar- och strategiutveckling 

Bild av Anna von Brömsen inför GP artikel i juni 2017.
Management by Yoga förmeldas till en grupp ledare av Lovisa Mellgren. Läs mer i artiklarna som är länkade intill.

 

Affärskoll Allabolag.se, april 2019
"Därför gör yoga dig till en bättre chef"


Att det är viktigt att ta hand om kroppen har ledare vetat ett bra tag. Svenska chefer tränar som aldrig förr och mäter inte sällan sina krafter i motionslopp av olika slag. Men allt fler inser nu att den som vill prestera på topp också måste se till att själen är i balans. Säg hej till den nya chefstrenden – yoga.

– I USA är yoga ett vedertaget verktyg för att förbättra kvaliteten i olika typer av arbetsprocesser och ledarutveckling. Företag som Apple och Google har använt sig av det på ett mycket medvetet sätt under flera år. De har insett att det på ett konkret sätt kan hjälpa medarbetarna att kalibrera sin inre kompass och få fullt fokus på de uppgifter de ska utföra. Ett redskap för effektivisering helt enkelt, säger Lovisa Mellgren. Hon fortsätter:
– Här hemma håller vi nu också på att få upp ögonen för yogans potential. Jag skulle definitivt säga att vi ser begynnelsen av en yogatrend bland beslutsfattare i svenskt näringsliv.

Sade upp sig och startade eget
Lovisa är civilingenjör i grunden. Hon hade under nära 20 år gjort klassisk karriär som ledare, chef och vd, i både offentliga verksamheter och privata företag, när hon bestämde sig för att totalt ändra inriktning. 
– Jag kände att det var något helt annat jag skulle göra, så jag sade upp mig från tjänsten som marknads- och försäljningsdirektör på Göteborgs Energi och startade eget.
Idag driver hon managementkonsultföretaget Prodigma AB som bland annat coachar styrelser och ledningsgrupper, lotsar företag genom förändringar och vägleder i strategi- och affärsplaneprocesser. I sin konsultroll har hon gjort yogan till ett naturligt inslag och ett verktyg för att uppnå bättre resultat.
– Om jag exempelvis genomför en workshop med en ledningsgrupp för att processa strategier räcker det inte att deltagarna är fysiskt närvarande. Ska det bli bra behöver jag deras totala närvaro och uppmärksamhet. Ett enkelt sätt att nå dit är att inleda med lätta andningsövningar och en stunds stillhet. Efter det är de med på ett helt annat sätt och har ett mycket tydligare fokus, säger Lovisa.

Första gången var ingen hit
Själv testade hon yoga första gången för över 20 år sedan, men konstaterade snabbt att det nog inte var hennes grej. Den gången fick yogapasset henne att bli både yr och illamående.
– Senare har jag fått höra att de som får den typen av starka reaktioner ofta behöver yogan allra bäst. Det stämde nog in på mig, men det visste jag ju inte då.
Det skulle dröja tio år innan hon prövade igen. Då var det en väninna som frågade om hon ville hänga med och testa My Spirit Yoga – en yogaform med inslag av meditation och mindfulness. Och nu blev hennes upplevelse en helt annan.
– Jag kände direkt att jag det var något jag hade saknat. Jag mådde så otroligt bra. Yogan blev en personlig oas och gav en ro som jag så väl behövde. Jag fick en annan energi, ett större fokus och klarare tankar, berättar Lovisa.
Efter den upplevelsen utbildade hon sig till yogalärare och nu är yogan en naturlig del av hennes verktygslåda som konsult och coach. Hon anordnar också yogaretreater för ledare.

Hur reagerar ledarna du möter när du introducerar inslag av yoga och mindfulness?
– En del kan vara lite frågande inledningsvis, men de brukar snabbt inse hur mycket det ger. Det är samma sak på de retreater jag anordnar. Där tar jag emot ledare från totalt olika branscher. Några har varit tveksamma inför resorna. Men efteråt har många uttryckt att de har fått kropp och själ på samma plats, att de landat, upplevt en nystart och fått ny kraft att utöva sitt ledarskap, säger Lovisa.

På vilket sätt gör yogan chefer bättre?
– Den yttre världen blir alltmer komplex, och vi känner nog alla att det blir mindre och mindre tid i vardagen till att reflektera över livet, över vad man vill lägga tid och kraft på och ha koll på sina värderingar. Stress blockerar de delar av hjärnan som vi behöver för att fungera som ledare. Då ger yogan ett lugn som är nödvändigt för att vi ska få tillgång till hela vår kapacitet. Om det är mindfulness, skogspromenader eller yoga som får oss att uppnå vårt inre lugn spelar egentligen inte så stor roll. Det viktiga är att vi ger oss själva chansen. 

Har du några tips till den som vill testa själv?
– Leta reda på en bra yogakurs, testa och ge inte upp efter första gången. Men det finns också massor av bra mindfulnessappar och instruktionsfilmer på nätet för den som vill pröva hemma. Allt handlar om att hitta den form som passar en själv. Enligt mig är andningsövningar det absolut viktigaste i början. Och regelbundenhet. Ägna 20 minuter varje dag åt andningsövningar så kommer du snart att märka en klar positiv effekt.
”Fantastisk upplevelse”

Malin Jovanovic Gunnarsson är en av nio ledare som deltog i Lovisa Mellgrens senaste yogaretreat på Sicilien. Till vardags är hon verksamhetschef i Framtidens Företag – en företagsinkubator i Göteborg.

– Jag hade egentligen inga förväntningar inför resan, men det blev en helt fantastisk upplevelse. Lovisa har introducerat mig till en yoga med flera dimensioner. En typ av meditationsyoga som fungerar väldigt bra för mig, berättar Malin.
Hon började med yoga för ett knappt år sedan – efter att ha fått rekommendationen av en sjukgymnast.
– Tidigare har jag varit noga med att träna regelbundet, men de senaste åren har jag tyvärr slarvat med det. När jag sedan kom igång med yogan insåg jag snabbt att det var precis vad jag hade saknat. Det som fick bitarna i mitt liv att falla på plats.
Får ny energi

Idag ger meditationsyogan henne den energi och det fokus hon behöver för att prestera professionellt.
– Jag avslutar varje dag med ett pass innan jag går och lägger mig. Dessutom använder jag yogan som ett verktyg för reflektion och stresshantering under arbetsdagen. Om jag känner att energin går ned stänger jag dörren och unnar mig en meditationspaus. På så sätt får jag ny energi och kan ta mig an nästa uppgift eller möte med en bra känsla. 
– Det häftiga är att det verkligen fungerar och ger snabb effekt. Pauserna gör inte att jag förlorar tid. Tvärtom vinner jag i tid, effektivitet och kvalitet, säger Malin.

Åtta effekter av yoga 

  • Reducerar stress och ökar stresstålighet
  • Förbättrar koncentrationen
  • Leder till bättre beslut som är bättre förankrade i dina grundvärderingar
  • Hjälper dig att bli tydligare i din kommunikation
  • Förbättrar både fysisk och psykisk återhämtning
  • Stärker immunförsvaret
  • Ökar din empatiska förmåga
  • Hjälper dig att behålla lugn och fokus under pressade omständigheter.



Ny Teknik 23 mars 2018:
Stillheten i yoga gör chefen bättre

Stillheten i yoga gör chefen bättre
2018-03-23 09:22
Karin Myrén

Första gången managementkonsulten Lovisa Mellgren testade yoga tyckte hon att det var förfärligt. 20 år senare är yoga och meditation alltid ett inslag i hennes ledarutvecklingsprogram. ”När vi får stillhet i huvud och kropp händer det saker i hjärnan”, säger hon.

Vad har chefer för nytta av yoga? Kan det verkligen ge något konkret i rollen som ledare? Enligt Lovisa Mellgren är svaret ja. 
– De flesta ledare vet att både kropp och själ behöver träning för att de ska orka hålla sig på topp. Yoga ger ett mer autentiskt ledarskap – det man tänker, känner, säger och gör följer en röd linje.

Hon jobbar med strategier och affärsplaner som managementkonsult i det egna bolaget Prodigma. Ofta leder hon workshops för chefer, eller regelbundna träffar med ledningsgrupper som vill bli effektivare. Vid varje tillfälle håller Lovisa Mellgren i kortare inslag av lugn yoga på en matta eller på stolar. 
– Jag inleder alltid med enkla andningsövningar och yogarörelser för att alla ska få fokus på det som ska göras under dagen och släppa allt annat. Det ger otroligt bra resultat. 

Deltagarna får också diskutera och reflektera kring hur yogafilosofiska begrepp kan tillämpas på det egna ledarskapet och på gruppen. Ofta är deltagarna manliga ingenjörer som efter en ganska kort stunds yoga, 10–30 minuter, får ett lugn att infinna sig. 
– När vi känner den stillheten händer något. Vi tonar alla in på samma frekvens och blir mer synkrona i vårt tänkande samtidigt som vi blir mer kreativa – vilket är kritiskt vid en strategiworkshop. Yoga har direkt påverkan på hjärnan och förmågan att agera som ledare.

Speciellt ingenjörer som ofta fokuserar på logiskt och strukturerat tänkande har nytta av yoga, påpekar hon. 20 minuters yoga fyra dagar i rad ökar radikalt den kognitiva förmågan.
– Det är roligt att jobba med ingenjörer eftersom effekten kommer så snabbt. Vi är skolade i att det bara är tankens kraft som ger innovation och nytänkande. 
Läs mer: Stressrisken: Höga krav men liten egen kontroll
Men ofta kommer de största tankarna när vi slutar tänka och uppnår en stillhet, konstaterar hon.
– Vad som helst är möjligt när vi öppnar en större del av hjärnan och får bättre kontakt mellan hjärnhalvorna.

De positiva effekterna som yoga ger chefer och ledare är flera, enligt Lovisa Mellgren. Det ger större tillgång till den egna energin och skaparkraften, ökar den empatiska förmågan och minskar stressen. 
– Du lyssnar också bättre på dina medarbetare, eftersom du är mer närvarande och hör vad de säger. 
Hon tror att hennes bakgrund som civilingenjör i miljöteknik och hennes vetenskapliga syn på yoga gör att cheferna känner igen sig och blir positiva till att prova yoga. 
– Jag har läst massor av forskningsrapporter. Eftersom jag en ingenjörs angreppssätt vill jag veta på riktigt hur det fungerar och varför. 

Men första gången Lovisa Mellgren testade yoga för 20 år sedan tyckte hon att det var förfärligt. Hon fick hjärtklappning och kände sig yr. Det skulle dröja nästan tio år till innan nästa försök. Då hade hon under många år haft strategiska och ansvarsfulla positioner och började känna behov av lugn och ro. 
– Yogan blev en frizon, både fysiskt och mentalt, och jag fastnade helt. Efter ett yogapass kände jag mig superfräsch. Jag gick alltid på yoga dagen innan viktiga möten för att vara klar i huvudet.

Så för fyra år sedan utbildade hon sig till My Spirit Yoga-lärare och som examensarbete studerade hon hur denna yogaform påverkar ledningsgruppers effektivitet, stressnivåer och strategiska beslutsprocesser. Resultatet var slående. 
– De upplevde att stressen minskade med 30 procent, energinivån gick upp nästan lika mycket, effektiviteten ökade, alla trivdes bättre och mådde bättre. 

Tips till nybörjaren
1: Hitta en yogaform och en lärare som du tycker om.
2: I grunden handlar det om pauser i vardagen och det måste inte vara yoga. Vissa hittar stillhet och reflektion yoga eller meditation, andra i en promenad eller en fisketur.
3: Häng i! Liksom fysisk träning är yoga en färskvara så det behövs regelbundenhet och uthållighet.